Alle dagen open vanaf 8u30. Donderdag gesloten
Keuken doorlopend open vanaf 11u30 tot 22u00.

Sint-Baafsplein

’t Vosken op het Sint-Baafsplein Gent

In het centrum van Gent, vlakbij de toeristische trekpleisters van de stad, vind je brasserie ‘t Vosken. Een gezellige locatie, waar je Gent kunt proeven, ademen en beleven. Je kunt er bekende monumenten bewonderen, zoals het Belfort en de prachtige Sint-Baafskathedraal. Je kunt naar cultuurtempel NTGent gaan, aperitieven in de schaduw van het Belfort of de inwendige mens versterken middels een stevige Gentse maaltijd.

Genieten op het terras tussen Belfort en Lam Gods

Michael Kranewitter

© Michael Kranewitter

Dé trekpleister van Gent is de Sint-Baafskathedraal, met zijn rijke kunstpatrimonium. Je vindt er onder meer doeken van Rubens maar het schilderij waarvoor toeristen uit de hele wereld naar de kathedraal komen, is het Lam Gods van Jan en Hubert van Eyck. Het bekendste luik van het Lam Gods is het paneel ‘De Rechtvaardige Rechters’, berucht om zijn ‘stoutmoedige diefte’, ondertussen 80 jaar geleden. Het triptiek wordt momenteel grondig gerestaureerd, een operatie die vijf jaar zal duren. Tijdens de hele restauratie blijft het Lam Gods (min de panelen die in restauratie zijn) opgesteld in de Sint-Baafskathedraal.

De Sint-Baafskathedraal is geopend van 8u30 tot 18 uur, in de winter sluit de kathedraal een uurtje vroeger. Prijs: 4 EUR.

In de buurt staat ook het Belfort. Het Belfort is een restant van rijkere tijden, toen diverse steden niet-kerkelijke gebouwen bouwden. Er zijn vele voorbeelden van zulke belforten in België, denk maar aan de belforten van Ieper, Mechelen of Oudenaarde. Het bijzondere van het Gentse Belfort is dat er een lakenhal werd tegen gebouwd. Een ander onderdeel van het Belfort is de zogenaamde Mammelokker. De pastorijwoning wordt gekenmerkt door een bijzonder reliëf op het timpaan: het tafereel stelt een vrouw voor die een oudere man de borst geeft. Het is een oude Gentse ‘urban legend‘.

Het Belfort is open iedere dag van 10u tot 18u, de toegangsprijs is 6 EUR. Gentenaars betalen 4,5 EUR.

Op het Sint-Baafsplein: fontein en standbeeld Jan-Frans Willems

Gratis te bezichtigen is de mooie en moderne fontein en in het midden van de fontein het standbeeld van Jan-Frans Willems. De bekende Belgische liberaal zette zich fel af tegenover de toenmalige verfransingspolitiek van de Belgische regering. Willems slaagde erin allerlei initiatieven te starten ter bevordering van de Vlaamse cultuur en taal. Zo stond hij aan de wieg van de Vlaamse Beweging in het nog jonge België. Jan-Frans Willems ligt begraven op het Campo Santo-kerkhof in Sint-Amandsberg. Campo Santo is trouwens nog een aanrader: de Belgische evenknie van het Franse Père Lachaise-kerkhof.

Cultuur opsnuiven in NTGent en de Miryzaal

De theatertempel Koninklijke Nederlandse Schouwburg (KNS) is de thuis van NTGent (Nederlands Theater Gent). NTGent staat voor een eigen gezelschap met een vaste groep acteurs. Onder meer An Miller, Els Dottermans, Frank Focketyn en Wim Opbrouck maken deel uit van de vaste groep acteurs.

Liefhebbers van klassieke muziek komen aan hun trekken in de concertzaal Miry in het Koninklijk Conservatorium Gent. In de Hoogpoort, op het Achtersikkelpleintje kan je naar klassieke concerten, symfonische voorstellingen of concerten voor kamermuziek gaan. De zaal is vrij groot, zo’n 500 zetels en heeft een uitstekende akoestiek. De Miryzaal werd onlangs volledig gerestaureerd en heringericht.

Ibis Hotel: een prachtig hotel in hartje Gent

Hotel_Ibis_logo_2012

Als je al het bovenstaande hebt bezocht en gezien, doet er niets zoveel deugd als je neerploffen in je bed in je hotel. Het Ibis Hotel is daarvoor ideaal: eveneens gelegen aan het Sint-Baafsplein, is het een goed idee om na een dag vol cultuur en historie een volgende dag uit te trekken voor shoppen. Het shoppingcenter Zuid, de Veldstraat en de Lange Munt zijn niet ver weg.

Neem zeker eens een kijkje op de site van Visit Gent: dé gids voor al wat leeft in Gent!

Het handige is dat alles op het Sint-Baafsplein zo dichtbij is. Vanuit brasserie ‘t Vosken is alles in een mum van tijd te bereiken. Het is dan ook dé perfecte uitvalsbasis voor een bezoek aan Gent!

Reserveer hier een tafel